Zoeken

Nieuws: Handelsmissie naar het Groene Hart

Alexandra van Huffelen, wethouder duurzaamheid in Rotterdam organiseerde een handelsmissie naar de in het Groene Hart gelegen Krimpenerwaard. Doel: ondernemers kennis laten maken met producten uit directe omgeving van de Stad. Een sprekend voorbeeld van het type samenwerking waar, als het aan de sprekers op de succesvolle conferentie ‘zuinig met ruimte’ donderdag in Gouda ligt, het Groene Hart bij gebaat is.

In de bijdragen van de verschillende sprekers op de conferentie, waaronder voormalig minister Liesbeth Spies en de burgemeester van Gouda Milo Schoenmaker, zit een duidelijke rode lijn: de toekomst van het Groene Hart vraag om samenwerking op basis van gelijkwaardigheid, gericht op het boeken van concrete resultaten. Én: In het Groene Hart moet ruimte zijn voor ontwikkeling waarbij de betrokken moeten durven om ‘de kaders’ los te laten. Pieter Verhoeve, de burgemeester van Oudewater is daarin duidelijk “we moeten elkaar wat gunnen” zegt hij. De sprekers zijn het er ook over een dat we de trots voor het prachtige Groene Hart nog meer uit mogen dragen.

Met meer dan 150 aanwezige politici, professionals en andere belangstellenden, was de door de Stichting Groene Hart* georganiseerde conferentie druk bezocht. De sprekers gaven hun visie op de toekomst van het gebied; onder leiding van Radio 1 presentator Bert van Sloten gingen bestuurders en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties vervolgens met elkaar in discussie. Daarbij ging het over de aanpak van leegstand, de manier waarop kaders als ‘de rode contour’ gehanteerd moeten worden, maar ook over de noodzaak om agrariërs ontwikkelruimte te bieden.

Tijdens de conferentie presenteerde voorzitter Ron Gast de visie van de Stichting Groene Hart. De Stichting zoekt nog meer dan voorheen de samenwerking met oa. ondernemers en de Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart. Gedeputeerde Han Weber, voorzitter van de Stuurgroep, beschouwt de verklaring van de stichting als een uitgestoken hand die hij graag aanneemt; hij geeft ook gelijk richting: “Het spoorboekje voor de samenwerking ligt er, dat is wat de Stuurgroep heeft gepresenteerd op 19 juni 2013: de drie thema’s met de tien projecten die daar bij horen.” Weber richt zich daarbij niet alleen op de Stichting: “Wie doet er mee? Kom naar ons toe als u geïnteresseerd bent, maar wij zullen zeker ook naar u komen.“ Meer over de conferentie leest u op de website van de Stichting Groene Hart www.groenehart.info. Meer over de thema's en projecten van de Stuurgroep leest u op deze website.

*De Stichting Groene Hart is een particuliere stichting die zich sinds jaar en dag inzet voor het behoud van het karakter van het Groene Hart, met al zijn cultuur-, natuur- landschaps- en natuurwaarden.